Følgende sto i en artikkel i www.hint.no den 09.12.2005:

Forskningsbåten imponerte Forskningsrådet

Forskningsbåten "Flatanger" som seilte langs Namdalskysten under Forskningsdagene 2005 ble en kreativ publikumssuksess, og Norges Forskningsråd gir Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) ros for båtprosjektet. Om bord i "Flatanger" møtte publikum både kystkultur, havbruksnæring, smaksprøver og kunst. – Opplegget med en forskningsbåt var nytt og kreativt, og neste år får vi kanskje se flere slike båter langs kysten under Forskningsdagene, sier prosjektleder Anne Riiser i Norges Forskningsråd.

Av Anne Sigrid Haugset

 

EN SUKSESS: Forskningsbåten MS Flatanger hadde hundrevis av små og store forskerspirer ombord i løpet av Forskningsdagene 2005.

Norges Forskningsråd ble så imponert over suksessen med forskningsbåten at de inviterte prorektor Sonja Ekker og høgskolelektor Aslak Tennes fra HiNT til å fortelle om prosjektet på evalueringsmøtet til Forskningsdagene 2005. På dette møtet deltok arrangører fra hele landet, og HiNTs forskningsbåt ble møtt med stor interesse.

– Forskningsbåten og denne måten å formidle forskning og opplevelser på ble veldig godt mottatt av andre arrangører av Forskningsdagene i fylker langs kysten. Neste år blir det kanskje flere forskningsbåter, tror prosjektleder Anne Riiser i Forskningsrådet.

Morsom og kreativ

Hun synes også selv at Forskningsbåten var et morsomt og kreativt prosjekt, og en klar publikumssuksess. "MS Flatanger" la fra kai i Flatanger, og seilte Namdalskysten opp til Leka med besøk i Lauvsnes, Rørvik, Skei, Abelvær og Seierstad. Både voksne og barn ble bedt om bord i båten, og kunne glede seg over spennende biologiske undersøkelser, kunst, mat fra havet, foredrag om havbruk og tauslaging og annet håndverk.

Hele det store rommet nede i "Flatanger" var innredet med moderne biologisk forskningsutstyr, mikroskoper og akvarier. Det falt spesielt godt i smak hos de mange skoleklassene som besøkte skipet, og fikk analysere vannprøver de selv hentet opp fra sjøen utenfor båten. Barna fikk også studere dyr og planter i mikroskop.

Over 500 besøkende

Prorektor Sonja Ekker ved HiNT synes det er veldig artig å få så gode tilbakemeldinger på Forskningsbåten. Nå vurderer HiNT å bestille "MS Flatanger" også til neste års Forskningsdager.

– 573 personer besøkte båten i løpet av Forskningsdagene, og tilstrømminga var faktisk så stor til tider at det nesten ikke ble plass til alle, sier Ekker.

Høgskolen i Nord-Trøndelag fikk økonomisk tilskudd fra Norges Forskningsråd for å arrangere toktet med Forskningsbåten. I konkurranse med innsendte forslag til gode aktiviteter fra hele landet, ble Forskningsbåten plukket ut som ett av seks prosjekter som fikk arrangementstøtte. Mannskapet på båten kom fra HiNT, Nord-Trøndelag fylkeskommune, Nord-Trøndelagsforskning og Innovasjon Norge.